Diabetes wordt ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. De officiële naam is diabetes mellitus.

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes die iemand heeft.

Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dat erg schadelijk voor alle delen van het lichaam. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk te behandelen.

Naast het probleem met bloedsuiker, zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog. Het is belangrijk om ook dat aan te pakken.

Wat is bloedsuiker?

​Bloedsuiker heet officieel ‘bloedglucose’. Geen mens kan zonder glucose, want die geeft het lichaam energie waardoor alle spieren en organen werken. Glucose komt uit koolhydraten in je voeding.

Koolhydraten zitten niet alleen in zoete dingen, zoals suiker en fruit, maar ook in sommige groenten, melk, brood en aardappelen en andere soorten zetmeel. Van koolhydraten maakt je lichaam glucose; die komt in je bloed terecht als bloedsuiker, zodat je hele lichaam de glucose kan gebruiken. Maar te veel is niet goed.

Dus normaal zorgt het lichaam er automatisch voor dat er precies genoeg insuline vrijkomt om de hoeveelheid glucose in het bloed te verwerken. Zo blijft je bloedsuikerspiegel altijd binnen bepaalde grenzen, niet te laag en niet te hoog. Bij diabetes is dat evenwicht weg.

Waar komt insuline vandaan?

Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Als er geen of onvoldoende insuline wordt gemaakt, of als je ongevoelig bent geworden voor insuline waardoor hij niet meer werkt, dan heeft het lichaam moeite om glucose uit het bloed te krijgen.

Al die bloedsuiker blijft dan in je bloed en kan niet gebruikt worden voor energie. Je krijgt erge dorst en moet veel plassen, omdat je lichaam probeert om die glucose op een andere manier kwijt te raken. Doordat je geen glucose, dus geen energie kunt opnemen, voel je je moe en futloos.

Hoe herken je Diabetes?

De meest voorkomende vorm van diabetes (type 2 ) is niet gemakkelijk te herkennen. Desymptomen van diabetes type 2 zijn vaak vaag of afwezig. Iemand kan wel zeven tot tien jaar diabetes hebben zonder het te weten. Het proces van ziek worden verloopt heel geleidelijk.

De symptomen van diabetes type 1 zijn meestal duidelijker te herkennen, zowel bij kinderen als volwassenen.

Symptomen van diabetes type 2

Diabetes type 2 is vaak te herkennen aan één of meer van de volgende klachten:

 • vaak dorst en veel plassen
 • vermoeidheid
 • oogklachten, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
 • slecht genezende wondjes
 • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
 • vaak terugkerende infecties

Heeft u last van meerdere van deze klachten? Laat u dan testen bij uw huisarts. Die kan met één druppeltje bloed vaststellen of u diabetes heeft. Als de bloedglucosewaarde boven een bepaalde grens ligt, is er sprake van diabetes. Een tijdige behandeling kan u nare lichamelijke gevolgen besparen.

Doordat de klachten vaak zo vaag zijn, lopen veel mensen ongemerkt jarenlang rond met diabetes.

Maak een afspraak bij de huisarts via de assistente op 020 435 2100.
Of schrijf u in bij onze huisartsenpraktijk via het aanmeldingsformulier.

Symptomen van diabetes type 1

Diabetes type 1 is meestal te herkennen aan de volgende klachten:

 • vaak dorst en veel plassen
 • afvallen zonder dat daar een reden voor is
 • ziek en beroerd voelen
 • constant hongergevoel
 • wazig zien

Mensen met diabetes type 1 vallen vaak enorm af en voelen zich erg ziek. Het is duidelijk dat er iets niet in orde is en meestal gaan zij snel naar de huisarts die dan diabetes constateert. De symptomen zijn voor kinderen en volwassenen hetzelfde.

Vaststellen van diabetes mellitus met een bloedsuikertest​

Of iemand echt diabetes heeft, kan alleen een bloedtest duidelijk maken. Dat gebeurt vaak met een kleine vingerprik om te kijken naar het glucosegehalte van het bloed. Dat is debloedsuikerspiegel. Liefst herhaald op een aantal momenten: nuchter (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water) en zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd.

Let op: het kan zijn dat iemand op de rand zit van diabetes. In dat geval is een vingerpriktekst niet genoeg, want die meting kan een beetje afwijken van de echte waarde. Dat zou precies het verschil kunnen zijn tussen wel of niet officieel diabetes hebben. Daarom is in dat soort gevallen een laboratoriumonderzoek van een buisje bloed nodig.

Hebt u last van een van de bovenstaande klachten en wilt u een bloedsuikertest? Maak een afspraak met de huisarts via de assistente op:
020 435 2100.
Bent u nog geen patiënt bij ons?
Schrijf u in>>

Bloedglucosewaarde 

Normaal gesproken varieert de bloedsuikerwaarde (bloedglucose) tussen de 4,0 en de 8,0 mmol/l.

De officiële afspraken voor bloed gemeten met eenvingerprik (dus niet een laboratoriumonderzoek):

 • nuchter geprikt boven de 6 mmol/l: diabetes.
 • nuchter geprikt tussen de 5,6 en 6 mmol/l: voorfase van diabetes.
 • niet-nuchter geprikt: boven de 11 mmol/l: diabetes.

In de voorfase van diabetes type 2 kun je nog ingrijpen. Voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en een aantal kilo afvallen halveert de kans dat het echt tot diabetes komt.

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en type 2?

Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Dat gebeurt bij gezonde mensen heel nauwkeurig, met het hormoon insuline.

Diabetes type 2

 • Het lichaam heeft te weinig insuline.
 • Overgewicht en weinig beweging, maar ook erfelijke aanleg vergroot de kans.
 • Mensen met diabetes type 2 krijgen meestalmedicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.
 • Vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Maar het komt nu ook vaak bij jongere mensen voor.
 • 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2. 

Diabetes type 1

 • Het lichaam maakt zelf helemaal geen insuline meer aan.
 • Het afweersysteem heeft per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigd.
 • Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag zichzelf insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.
 • Heette vroeger ook wel ‘jeugddiabetes’.
 • 1 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 1.

Hebt u last van een van de bovenstaande klachten en wilt u een bloedsuikertest? Maak een afspraak met de huisarts via de assistente op:
020 435 2100.
Bent u nog geen patiënt bij ons?
Schrijf u in>>