blaasontsteking

Een blaasontsteking komt vaak voor. Het kenmerkt zich door pijn of een branderig gevoel bij het plassen en vaak (maar wel weinig) plassen. Denk je dat je een blaasontsteking hebt? Laat het testen bij de huisarts.

Schrijf u in bij Gezondheidscentrum Oostpoort en maak telefonisch een afspraak met een van onze assistentes via 020 435 2100.

Wat is een blaasontsteking?

Pijn bij het plassen, troebele urine, vaker kleine beetjes plassen en/of pijn in de rug en/of onderin de buik? De kans is groot dat u een blaasontsteking (oftewel: urineweginfectie) hebt. Als u een urineweginfectie hebt, is het slijmvlies in uw blaas óf de lagere urinewegen ontstoken.

Waar krijg je een blaasontsteking van?

Bacteriën die via de bloedsomloop of van buitenaf via de urinebuis binnendringen, veroorzaken een urineweginfectie. Het komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen, onder andere vanwege hun kortere urinebuis en omdat hun anus dichter bij de urinebuis zit. Het is daarom extra belangrijk om hygiënisch om te gaan met het onderste gedeelte van uw lichaam. Als er na de toiletgang niet goed genoeg is schoongemaakt, is de kans op een blaasontsteking groter.

Daarbij slaan bacteriën toe bij een lage weerstand. Ook geslachtsgemeenschap kan zorgen voor onbekende bacteriën die binnendringen en een ontsteking veroorzaken.

Is een blaasontsteking besmettelijk?

Nee, anders dan een SOA is een blaasontsteking niet besmettelijk. De bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken kunnen niet worden overgedragen, ook niet voor mensen die na u naar het toilet gaan of voor mensen met wie u geslachtsgemeenschap hebt.

Twijfelt u of u een SOA hebt? Neem contact op met de huisarts.

Is een blaasontsteking gevaarlijk?

Nee, een blaasontsteking is niet gevaarlijk. Het kan natuurlijk wel heel vervelend zijn, vooral als u er vaak last van hebt of als de urineweginfectie niet over lijkt te gaan. Neem ook in dat geval contact op met de huisarts. Hij zoekt gezamenlijk een passende oplossing.

Wat te doen bij een blaasontsteking

Een blaasontsteking is heel vervelend, u kunt er veel klachten door ondervinden. De eerste paar dagen dat u klachten ondervindt die lijken op de symptomen van een blaasontsteking adviseren wij om af te wachten. De klachten kunnen binnen een paar dagen over gaan. Neem eventueel paracetamol tegen de pijn. Dit kunt u vinden bij de drogist.

Mochten de klachten binnen een paar dagen niet zijn afgenomen, dan adviseren wij om een afspraak te maken bij de huisarts. Hij vraagt u om uw urine mee te nemen. Daarmee test hij (of de assistente) of u een blaasontsteking hebt.

Hoe blaasontsteking testen?

De huisarts test of u een blaasontsteking hebt met een teststrip. Deze meet de leukocyten-, nitriet- en bloedwaarden in uw urine. Deze teststrip houdt de dokter in de (ochtend)urine, en binnen enkele minuten hebt u een diagnose. Ochtendurine is de meest geconcentreerde urine van de dag, daarom wordt geadviseerd deze urine te gebruiken voor het testen van de urineweginfectie.

Bij het verzamelen van de urine voor het onderzoek is het belangrijk dat u voor het plassen uw geslacht goed wast met water, zodat er geen bacteriën vanuit de buitenkant van het geslachtsdeel in het onderzoekspotje terecht komen. Gebruik een schoon, plastic potje en lever uw urine zo snel mogelijk na het plassen in. Als dat niet kan, bewaar dan het potje tijdelijk in de koelkast (tot maximaal 4 uur).

Hoe blaasontsteking genezen?

Als de huisarts of de assistente heeft geconstateerd dat u een blaasontsteking hebt, geeft hij u een recept voor antibiotica mee. Antibiotica betekent letterlijk ‘tegen bacteriën’. De medicijnen helpen u sneller om van de bacteriën af te komen die uw urineweginfectie veroorzaken. Daarbij zorgen antibiotica er bij blaasontstekingen voor dat de kans op een nierbekkenontsteking wordt verkleind.

Welk antibioticum blaasontsteking?

Voorbeelden van antibiotica als medicijn tegen aan urineweginfectie zijn:

  • Fosfomycine
  • Nitrofurantoïne
  • Trimethoprim

In overleg met de huisarts krijgt u een recept voor een antibioticum mee.

Maak een afspraak met de doktersassistente via 020 435 2100.
Bent u nog geen patiënt bij ons? Schrijf u nu in.

Wat kunt u zelf doen?

Een aantal tips van onze huisartsen voor het voorkomen en (sneller) genezen van een urineweginfectie zijn:

  1. Drink veel water (minimaal 2 liter per dag).
  2. Plas de blaas regelmatig en goed leeg.
  3. Stel plassen niet uit bij aandrang.
  4. Ga direct plassen na de geslachtsgemeenschap.
  5. Houd uw geslachtsdeel en de anus goed schoon.

Meer tips? Bekijk onze informatiepagina.